ES-Hail2 / QO-100 project

May 17, 2019

Het leven van een radiozendamateur


Vanmorgen een hele boze buurvrouw aan de deur. . . . 
Category: General
Posted by: lex

Vanmorgen een hele boze buurvrouw aan de deur. Ze zei dat ze nu al weken last van storing op haar TV had, zo ook gisteravond was het volgens haar onmogelijk om rustig TV te kijken (#1). Uit eigen ervaring weet ik dat digitaal TV kijken geen feestje is als steeds het beeld in blokken stil komt te staan want we hebben zelf digitale kabel TV. Altijd een goed signaal maar 's avonds vaak last van storing van een nabij gelegen UMTS installatie (ondanks goed afgeschermde kabels etc).

Hoe dan ook, ze was er helemaal klaar mee en ging er nu werk van maken. Want volgens haar lag de storing aan mijn uitzendingen (wijzende naar de antenne op mijn dak). Ze had al vaker storing op de TV gehad en daarom had ik haar al aangeboden haar te helpen als het weer optrad. Daarom had ik haar al eerder gevraagd om de tijdstippen te noteren van de momenten wanneer ze storing ervaarde, zodat we die lijst langs mijn logboek zouden kunnen leggen (#2). Dan moet van zelf duidelijk worden of en zo ja welke frequenties problemen veroorzaken. Haar antwoord was : "Maar dat is onbegonnen werk want het is elke avond". Tja, dan houd het voor mij ook een keer op (#3).

Dus heb ik haar groot gelijk gegeven en haar geadviseerd om contact op te nemen met haar televisie provider (KPN Internet & TV) en eventueel het AgentSchap Telecom. En daar aan toegevoegd dat als officiele instanties zich bj mij melden ik mijn logboeken uiterraad ter inzage beschikbaar stel (#2). Want een beetje radiozendamateur verleent natuurlijk zijn medewerking bij storingen. 

We zullen zien waar dit heen gaat. Vermoeiend is het in iedergeval wel.


De kleine details : 

#1 - omdat het Veronica's "Mei maand Film maand" is kijken de XYL en ik bijna elke avond wel een film. En omdat we samen koken hebben we gemiddeld pas tegen 20:15 alles weer aan de kant. Gisteravond was het niet anders, maar hebben we geen film gekeken maar gewoon TV (Darts) en ben ik nog in de schuur aan het opruimen geweest.

#2 - door het hoge gehalte aan QRM en achtergrond ruis hier in de wijk (vooral 's avonds) is het aantal QSO's wat ik maak zo vreselijk laag dat ik me soms afvraag waarom ik uberhaubt nog een Shack heb. In het log tot nu toe in Mei 3 stuks (op 4 en 5 Mei) en 9 stuks in April.

#3 - omdat ik herstellende ben van een Burnout probeer ik overdag 4 uur thuis te werken (zit in de ICT). De rest van de dag besteed ik aan kleine huishoudelijke taken en lichamelijke beweging om het herstel te bevoderen. En stress helpt zekers niet.


Zie ook : Voor de buurtbewoners